Hulp bij Blackboard

Algemene informatie over Blackboard en een korte handleiding.

Blackboard – Handleiding voor studenten

Bij het onderwijs aan de Faculteit Governance and Global Affairs wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving Blackboard. Deze web toepassing vult het reguliere onderwijs aan door onder meer de communicatie tussen docenten en studenten te structureren. Ieder vak wordt ondersteund met Blackboard en heeft dus een eigen site op het internet. Studenten kunnen gemakkelijk vanaf iedere computer, mits deze is voorzien van een internetaansluiting, sheets en andere relevante documenten ophalen, vragen stellen, discussiëren, nieuwsberichten van de docent lezen en digitale opdrachten maken en inleveren.

Wat betekent dit voor studenten?
Het betekent dat studenten, willen zij met succes het onderwijs kunnen volgen, regelmatig op de Blackboard omgeving van hun vak(ken) moeten kijken. De docenten gaan ervan uit dat de op Blackboard geplaatste informatie door de studenten gelezen zal worden.

Benodigdheden
Een computer met een internet aansluiting en een geldig ULCN-account.

Let op: Blackboard werkt alleen goed met Internet Explorer 8 of 9, Firefox 4 en hoger, Chrome 10 en hoger, Safari 4 en hoger.

Inloggen

Ga naar www.blackboard.leidenuniv.nl. Om op Blackboard in te loggen gebruik je je ULCNaccount: username (s+studentnummer, bijv. “s0123456”) en het bijbehorende wachtwoord. Bij problemen met het ULCN-account moet je naar de onderwijsbalie op de Schouwburgstraat. Je kunt ook contact opnemen met de helpdesk: 071 – 527 8888. Heb je eind augustus nog geen ULCN-account gekregen? Neem contact op met studentencentrum Plexus: 071 – 527 8011.

Na het inloggen ben je in Blackboard op de pagina die valt onder de tab My Institution (zie afbeelding hiernaast). Rechts in beeld zie je een overzicht (My Courses) van de omgevingen waarin je bent aangemeld (‘enrolled’, zie uitleg onder). Links heb je een verzameling van mededelingen (My Announcements) van de vakken die je volgt.

Let op: als je je voor een vak moet aanmelden bij uSis, bedenk dan dat je dit nog steeds moet doen ook al ben je al enrolled in Blackboard! Blackboard en uSis zijn niet gekoppeld.


Je aanmelden voor een Blackboard omgeving (enrollen)

Klik op de tab Courses links bovenaan het scherm. Je ziet nu de Course Catalog. Als je de Blackboard omgeving zoekt van bijvoorbeeld een Bachelor I vak dat gegeven wordt in het eerste semester, klik dan op: Faculteit Governance and Global Affairs > 2015-2016 > Semester 1 > Bachelor 1.
Je kunt ook de Search Catalog functie gebruiken.


Als je het vak gevonden hebt en je je daarvoor wilt aanmelden moet je op Enroll klikken. De 'enroll' knop komt tevoorschijn als je klikt op het blokje met de twee omgekeerde pijltjes. Alleen op de naam van het vak klikken is niet voldoende voor volledige deelname aan de omgeving! Je komt dan namelijk in de preview mode terecht. Die is handig als je alleen even in een omgeving wilt kijken zonder je ervoor aan te willen melden. Dat kan overigens lang niet bij alle vakken. Het afmelden voor een Blackboard omgeving gaat door middel van de knop “Unenroll” die in iedere omgeving te vinden is. Die handeling kan je niet ongedaan maken.

Let op: de Course Catalog is geen overzicht van alle aangeboden vakken, enkel van de vakken waarvan een Blackboard omgeving actief is. Een vakkenoverzicht per opleiding inclusief vakbeschrijvingen is te vinden in de e-studiegids op de website.

Laatst Gewijzigd: 07-12-2015