Leer Bernard Steunenberg kennen en ontdek hoe Europa ons beïnvloedt

In hoeverre 'landt' Europees beleid in lidstaten en op welke manier kan Nederland invloed uitoefenen aan de onderhandelingstafel in Brussel? Hoogleraar Bestuurskunde Bernard Steunenberg onderzoekt deze vraagstukken. Vanaf nu is er een webdossier online waarin hij vertelt over de intrigerende en complexe wereld van Europese besluitvorming.

Meer grip

Europa lijkt mijlenver weg en tegelijkertijd angstvallig dichtbij. Lange tijd was ‘Brussel’ een onzichtbare club waar onderwerpen werden besproken die ver van ons bed stonden. Maar de afgelopen jaren beginnen lidstaten, ook Nederland, steeds meer te merken van Europese regels. Denk aan de bezuinigingen als gevolg van de ‘Brusselse’ eis van een maximaal begrotingstekort van drie procent. Om mee te kunnen praten in Europa en besluitvorming te beïnvloeden, moeten we begrijpen hoe Europa werkt. Hoe worden beslissingen genomen, hoe kunnen lidstaten Europees beleid overnemen en hoe beïnvloedt dat ons leven?
Bernard Steunenberg is expert op het gebied van de Europese beleidsketen. Hij onderzoekt hoe besluiten in de diverse organen van Europa tot stand komen. Ook bekijkt hij hoe lidstaten Europese regelgeving overnemen en uitvoeren, en of dat leidt tot bijstelling van het beleid op basis van de ervaringen van burgers.


Ets

Steunenberg maakt gebruik van allerlei vormen van onderzoek. Zo past hij speltheorie - het weergeven van een beslissingsproces als een logisch spel - om erachter te komen hoe het komt dat de landen in een besluitvormingsproces tot een bepaalde uitkomst zijn gekomen. Deze onderzoeksvorm helpt ook om voorwaarden te formuleren die nodig zijn voor onderhandelaars om tot een keuze te kunnen komen.
Daarnaast schuwt Steunenberg de praktijk niet. Om te bewijzen dat uitvoerders van beleid in lidstaten soms tegenstrijdig handelen - de een voert Europees beleid uit, de ander 'oud' nationaal beleid - kocht hij in Bulgarije een ets en probeerde hij het werk mee te nemen over de grens. Hij toonde aan dat de ene instantie het Europese cultuurbeleid aanhield, terwijl een ander juist Bulgaars cultuurbeleid uit de jaren zeventig hanteerde. Na verder onderzoek zal hij voorstellen doen om dit soort situaties te kunnen voorkomen.

Passend beleid

Bernard Steunenberg zet zich op allerlei manieren in om overheden en burgers meer inzicht te geven in het radarwerk van Europese besluitvorming. Dankzij zijn werk kan Nederland zijn stem beter laten horen aan de Europese onderhandelingstafel, met meer 'passend' Europees beleid als gevolg. Hoe meer het beleid past, hoe meer profijt gemeenten en burgers daarvan hebben.

De website over Bernard Steunenberg is onderdeel van een campagne van de Universiteit Leiden waarin met advertenties en webdossiers wordt getoond welk onderzoek en onderwijs Leiden in huis heeft. Ieder dossier gaat in op het werk van een Leidse topwetenschapper en de impact daarvan.

Meer weten?

Website Bernard Steunenberg

Studeren in Leiden

Bachelor
Bestuurskunde

Master

Laatst Gewijzigd: 04-11-2013